Körtés pite

2018-10-07

Körtés pite

Itt az ősz, így én is aktívabban használom a sütőt. Szeretek sütni, érezni a gyümölcs, a süti, fahéj illatát ami belengi a lakást. Kellemes melegséget, hangulatot áraszt a frissen sütött pite illata és azt hogy megint egy ízletes, reform, egészséges dolgot tettem az asztalra elénk.

Szeretem  az őszi gyümölcsöket: körte, szilva, szőlő, alma, narancs, mandarin. Imádom az ízvilágukat, de elég magas a cukortartalmuk, így csínnyán kell bánni fogyasztásukkal. Otthon a kertben termett, igazi házi körtét kaptam anyumtól és gondoltam készítek egy pitét belőle. Általában teljes kiörlésű és fehér tönkölylisztet valamint zabpehelylisztet használok. Mostanában keverem őket, tesztelgetem, hogy működnek együtt. Kicsit kibővítettem őket a durumliszttel és elég jó a tapasztalat, elég jól lehet bánni vele.

Tehát induljon akkor a móka, készítsük el azt a körtés pitét.

 

Hozzávalók:

  • 10 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg durumliszt
  • 1 db tojás
  • 4 dkg diawelness 1:4 édesítő (eritrit és stevia keveréke)
  • 5 dkg kókuszzsír vagy kókuszolaj
  • 2-2,5 dl kókusztej vagy más magtej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag bourbon vaniliás xilit (vaniliás cukor)
  • kb. 3-4 db közepes méretü körte
  • fahéj ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tojást, édesítőt, vaniliás cukrot és a kókuszolajat kézi habverővel kikevered egy tálban. Egy másik tálban a liszteket, sütőport, szódabikarbónát összekevered. A száraz és nedves összetevőket összeöntöd és elkezded kikeverni úgy, hogy a kókusztejet folyamatosan adagolod hozzá a keverés során. Enyhén folyós állapotúnak kell lennie a tésztának. A sütőt előmelegíted 180 fokra, légkeverésesre.

Én általában szilikon formákat és szilikon tepsiket használok. Most egy 27*24-es formát használtam. Ha nem szilikonosat használsz, akkor vajazd/zsírozd ki a tepsit és lisztezd ki. Ha szilikont használsz, akkor egy pici lisztel hintsd meg az alját és kezd el a körtét apró darabokra felvágni és terítsd be vele a forma alját. (én nem liszteztem és valamiért kicsit leragadt a körtém, ezért a tapasztalatomat megosztva, hátha így nem ragad le és te jobban jársz, pedig nem szokott ilyen előfordulni velem). A körtét hintsd meg fahéjjal bátran, nagyon jól passzol hozzá.

Majd a kikevert tésztánkat ráöntjük a körtére, fakanállal elsimítgatjuk. Majd jön megint a körte szintén apró darabokra vágva a tetejére, szintén beterítve. Nyomkodd bele kicsit a tésztába a körtét és megint mehet egy kis fahéj. Ennyi is ez a nagy körtés produktum, szerintem fél óra se volt az elkészítése. Mehet a sütőbe 25-30 percre. Ha megsült, kiveszed és hagyod hülni. Ha kihűlt két vágódeszka segítségével a szilikonos formából kiveszed. Egy deszka megy a sütire. Átfordítod a segítségével, leveszed a szilikonos formát, ráteszel még egy deszkát és átfordítod a kettő segítségével. És tááddáámmm, kész is az isteni piténk. Omlós, puha, szaftos, fahéjas. Hmmm, nyami, nagyon szeretem. Csináltam már úgy is, hogy csak egy réteg körtét raktam az aljára, nekem az úgy annyira nem volt szaftos és ezért próbáltam ki alul-felül körtével. Készítheted szilvával, almával, biztos azzal is pöpec lehet.

Jó étvágyat hozzá és fogyaszd egészséggel.



Szólj hozzá

Miért pont én?

Saját történetemet látva úgy gondolom, hogy hitelesen tudom közvetíteni azt az üzenetet, miszerint te is képes vagy kihozni magadból a maximumot és minden esélyed megvan rá, hogy azzá válj aki szeretnél lenni. Gyere, tarts velem és dolgozzunk együtt!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolat

BVSC Gym
Budapest, Szőnyi út 2.

+36 20 445 4534

www.eddz.hu

szilvi@eddz.hu

Social

Facebook
Instagram